* Inlägget innehåller annonslänkar. Vi reserverar oss för ev. felskrivningar. Se vår disclaimer.
Klassiska längdskidor med skin, eller skinskidor som man brukar säga, är valet för motionären som vill åka skidor snarare än att stå i vallaboden. Du får nästan alltid bra fäste så länge skinskidorna har rätt spann för din förmåga och vikt. Detta utan att behöva lägga tid på att fästvalla med klister eller burk. I de flesta vanliga fören finns också förutsättningarna för bra glid.
Skinskidor kombineras med fördel med flyttbar bindning, vilket gör att du kan justera om du vill ha mer fäste eller mer glid beroende på aktuellt före.
Innehållsförteckning
Tryck på en produkt för att läsa mer
Skinskidor för nybörjare:
Skinskidor för vardagsmotionär:
Avancerad motionär / Vasaloppet:
- Atomic Redster C9 Carbon SkintecAtomic toppmodell
- Madshus Redline SkinMadshus toppmodell
- Fischer Twin Skin RacePrisvärd för träning / tävling
Fler rubriker i denna artikel:
- Köpguide: Att hitta det bästa skidparet av skinskidor för just dig
- Skinskidor med flyttbara bindningar
- Skötsel av skinskidor
- Så får du bra glid med skinskidor
- Skinskidor på Vasaloppet eller andra motionslopp
- När är skinskidor sämre?
- FAQ – Vanliga frågor om skinskidor
- Källor till denna artikel om skinskidor
Se även vår artikel om längdskidor för barn, om du letar efter längdskidor såsom skinskidor för barn och ungdomar.
Jämför skinskidor
Vi har valt ut några populära modeller av klassiska längdskidor med skin. Från nybörjare, regelbundna motionärer till avancerade åkare. Glöm dock inte att de bästa skinskidorna för just dig behöver ha rätt span för din vikt och din åkförmåga. Vissa e-handlare såsom Skistart (sponsrad länk), plockar ut ett lämpligt skidpar utifrån din angivna vikt, åkförmåga och ev. önskemål som du anger vid köpet.
Skinskidor för nybörjare
Atomic Pro C1 Skintec
Budgetval / nybörjarskidor

Hitta bästa priset
Atomic Pro C1 är vallningsfria skinskidor för nybörjare upp till enklare motionärer. Modellen är något bredare, vilket ger extra stabilitet i skidspåret.
Skintec teknologi för bra fäste i de flesta förhållanden. Atomic har även gjort det lätt att byta skin själv ifall de blir utslitna. Atomic C1 Skintec kan vara ett bra val för dig som vill ha bra men billiga skinskidor.
Fördelar
- Något bredare för bra stabilitet
- Vallningsfria med skintec
- Lätt att byta skin själv
- Billiga längdskidor
Egenskaper
Skidlängd (cm) | 174, 181, 188, 195, 202. 209 |
Hårdhet | Medium / Hard |
Var kan jag köpa Atomic Pro C1 Skintec till bra pris?
Skinskidor för vardagsmotionär
Madshus Endurace Skin
Fin skida med NIS 3.0 Move-platta

Hitta bästa priset
En vallningsfri skinskida för träning eller vardagsmotionären som snabbt vill komma ut i skidspåret efter jobbet, eller kanske för en långtur på helgen. Med AstraLite kärna hålls vikten ner till 1094g. Bra allround fäste med hållbart skin gjort av 70% mohair och 30% nylon. Skidan har NIS-platta vilket passar för flyttbara bindningar.
Fördelar
- Prisvärd skinskida för motionär
- 70% mohair
- NIS 3.0 – move-platta för flyttbar bindning
Egenskaper
Skidlängd (cm) | 182, 187, 192, 197, 202, 207 |
Vikt (g) | 1094 |
Din vikt (kg) | 45-60, 60-75, 75-90, 90-105, 105+ |
Bindningsplatta | NIS 3.0 |
Var kan jag köpa Madshus Endurace Skin till bra pris?
Fischer Twin Skin Pro
Prisvärd motionärsskida

Hitta bästa priset
En mycket bra skinskida för motionären som vill ha prestanda och en pålitlig skida. 70% mohair och skinremsorna i förskjutna off-set positioner ska ge dig en bra balans mellan bra glid och bra fäste, även vid isiga förhållanden.
Kommer med en IFP-platta, vilket tillåter t.ex. flyttbara bindningar för IFP.
Fördelar
- Bra och prisvärd motionärsskida
- 70% mohair
- IFP bindningsplatta
- Går att kombinera med flyttbar bindning för IFP
Egenskaper
Skidlängd (cm) | 182, 187, 192, 197, 202, 207 |
Bindningsplatta | IFP |
Var kan jag köpa Fischer Twin Skin Pro till bra pris?
Avancerad motionär / Vasaloppet
Atomic Redster C9 Carbon Skintec
Atomic toppmodell

Hitta bästa priset
Atomic Redster C9 Carbon Skintec har samma kolfiberkonstruktion och Nomex-konstruktion som världscupskidan C9 Carbon. Shift-In gör flyttbar bindning möjlig. Det är då en mycket lätt och snabb tävlingsskida. Racebelaget BI 6000 och Worldcup-slipning ger förutsättningar för mycket bra glid.
100% mohair och mycket enkelt att byta skin själv. Detta är skidan för dig som bill ha de allra bästa skinskidorna.
Fördelar
- Atomics toppskida
- 100% mohair
- Låg vikt
- Racingbelag (BI 6000)
- Shift-In för flyttbar bindning
Egenskaper
Skidlängd (cm) | 192 – 207 |
Belag | BI 6000 |
Skin | 100% mohair |
Bindningsplatta | Ja – (Shift-In) |
Var kan jag köpa Atomic Redster C9 Carbon Skintec till bra pris?
Madshus Redline Skin
Madshus toppmodell

Hitta bästa priset
Madshus Redline är en toppmodel bland skinskidor med P300 Nano belag. Låg vikt och skin med 100% mohair. Dessutom är skinnet nedfräst mer i ändarna och mindre på mitten, vilket ger förutsättningar för en kombination av bästa fästet och bästa glidet. NIS 3.0 -plattan gör att du kan välja till en flyttbar bindning, vilket är en lyckad kombination om du är ute efter bästa skinskidorna. Madshus Redline Skin är något för dig som vill ha skinskidor för tävling såsom vasaloppet, och letar efter de bästa skinskidorna.
Fördelar
- Toppskida från Madshus
- 100% mohair skin nedkortat mot spann
- Låg vikt
- Racingbelag: P300 Nano
- NIS 3.0 moveplatta ger möjlighet till flyttbar bindning
Egenskaper
Skidlängd (cm) | 182 – 207 |
Vikt (g) | 950 g (187cm) |
Belag | P300 Nano |
Skin | 100% Mohair |
Bindningsplatta | NIS 3.0 |
Var kan jag köpa Madshus Redline Skin till bra pris?
Fischer Twin Skin Race
Prisvärd för träning / tävling

Hitta bästa priset
Fischer Twin Skin Race är skinskidan för den duktiga motionären som kan tänkas åka Vasaloppet eller andra långlopp på längdskidor. Med Twin Skin får du en bra balans mellan glid och fäste i varierande förhållanden. Skinhudarna består även av 100% mohair för minskad risk för ifrysning. En förhållandevis låg vikt och härlig åkkänsla gör detta också till en prisvärd kandidat till de bästa skinskidorna för den avancerade motionären.
Fördelar
- Skinskida för avancerad motionär
- Skin med 100% mohair
- Racebelag för bra glid
- IFP-platta som kan kombineras med flyttbar bindning
Egenskaper
Vikt (g) | 1090 |
Bindningsplatta | IFP |
Var kan jag köpa Fischer Twin Skin Race till bra pris?
Köpguide: Att hitta det bästa skidparet av skinskidor för just dig

Oavsett vilken modell du bestämmer dig för när du letar efter bästa skinskidorna, så är det allra viktigaste att du får ett skidpar för din vikt och din åkförmåga. Vi anger inte bäst i test eller liknande, utan har valt ut populära modeller för olika nivåer och prisklasser som du hittar i innehållsförteckningen i denna artikel. En nybörjare vill förmodligen ha ett par billiga längdskidor, medans den mer avancerade vasaloppsåkaren söker lite mer av en premiummodell med ett racingbelag fär bättre glid. En del skinskidor, ofta toppmodellerna, har ibland skinremsorna infrästa i belaget, för att de på så sätt inte ska ta av glidet.
Välj skinskidor med rätt spann
Kort och enkelt förklarat, så har spannet på längdskidorna den funktionen att det håller fästzonen uppe från snön när skidan ska glida och du har tyngden på båda skidor, medans när du trycker ner spannet och lägger vikten på en skida, så får du fäste. Vilken kraft som krävs för att trycka ner spannet beror främst på din vikt, din teknik och skidans egenskaper.
De e-handlare som är specialiserade på längdskidor är t.ex. skistart.se (sponsrad länk) och polder.se. Fördelen att handla av en sådan handlare är att de har kunnig personal som handplockar ett skidpar för just dig.
När du genomför ditt köp så anger du även vikt, åkförmåga och ev. önskemål. Ibland kan det vara så att man köper en toppmodell av Fischer skinskidor, men tyvärr finns det ej något lämpligt par för dig i lager och istället föreslås ett par likvärdiga skinskidor från Madhus, Atomic eller liknande. Att du får skinskidor med rätt spann är alltid viktigare än vilket märke det blir.
Om du handlar skidor från övriga e-handlare där man ej plockar ut rätt skidpar för dig, så är det lite mer att köpa grisen i säcken. Här kan du ofta välja skidor utifrån din vikt och skidans hårdhet. Tänk på att en skida märkt 80kg kanske passar en duktig åkare som väger 70kg, beroende på åkteknik eller just det skidparets egenskaper.
Hur långa längdskidor ska man ha?
Normalt ska en vuxen person ha längdskidor som är 20-30cm längre än sin kroppslängd. Med det sagt, så ska man inte heller stirra sig blind på skidans längd, så länge den inte är allt för lång. Hur du än vrider och vänder på det måste skidan ha rätt spann för dig. För långa personer kan det vara bra att känna till att de flesta skidor idag har en maxlängd på 207cm även om det i undantagsfall kan finnas 210cm i längd för vissa skidmodeller.
70% mohair eller 100% mohair?
Skin med 70% mohair och 30% nylon är vanligt bland skidmodeller som riktar sig till motionärer och där räknar man med att skinet håller ca: 100mil. 100% mohair är vanligt bland de bästa skinskidorna och här kan man istället teoretiskt få något bättre egenskaper, medans skinet slits ut lite snabbare.
Skinskidor med flyttbara bindningar
På senare år har det kommit bindningar som är flyttbara. Genom att kunna flytta bindningen framåt eller bakåt förändrar du kraftigt skidans egenskaper. T.ex. om bindningen flyttas framåt, får du mer fäste och flyttas den bakåt får du mer glid. Vissa flyttbara bindningar kan till och med regleras under färden, genom att försiktigt böja dig ner och dra i ett reglage.
De bästa skinskidorna är därfär ypperliga att kombinera med flyttbara bindningar. På så sätt kan dels bindningarna flyttas utifrån dagsförhållandet för att optimera balansen mellan glid och fäste, men även att man flyttar bindningarna under ett lopp. T.ex. om du åker Vasaloppet är det ju klockrent att ha bidningarna längst fram i första backen, för att sedan flytta bak dem på toppen.
Rottefella Move Switch
Med Move Switch kan du flytta bindningarna utan att ta av dig skidorna och med race-modellen kan du t.o.m. göra det under ett lopp i full fart.
Move Switch går att få till flertalet modeller av nya skidor från olika kända märken, även om det initialt ofta använts på skidor med NIS-plattor som till t.ex. Madshus. För säkerhets skull kan du kontrollera att Move Switch går att välja på den skidmodell du bestämer dig för. Move Switch är riktigt bra att kombinera med de bästa skinskidorna.
Salomon Prolink Shift-In
Nu har även Salomon kommit med en flyttbar bindning, byggd på liknande principer som Move Swtich. Notera att de bara passar på en skida med monterad shift in platta.
Skötsel av skinskidor
En skinskida behöver inte så mycket underhåll, mer än att man byter skin när det är utslitet. Skinet kan räcka upp emot 100 mil, vilket kan motsvara flera år för en motionär. Dock behöver skinet rengöras vid behov, samt ett visst kontinuerligt underhåll av glidytan.
Rengöring av skin
Smuts, löv, valla från andras skidor m.m. kommer till slut fastna i skidornas skin. Du rengör enkelt skin med ”Skin Cleaner”.
Impregnering
Genom att impregnera skidans skin, fräschar du upp skidans skin och hindrar att stighuden drar åt sig vatten från snön.
Byta skin på skinskidor
Även om stighudarna på skinskidor kan hålla i upp emot 100 mil, så kan du till slut behöva byta skin. Det finns även skin anpassade för olika förhållanden, för optimering av fästet.
Så byter du skin på skinskidor
Så får du bra glid med skinskidor
Det viktigaste för bra glid, är rangordnat enligt nedan. Notera dock att ev. rillning görs sist av allt efter ev. glidvallning.
- Se till att ha rätt skidor med rätt spann för dig
- Fäste som inte bromsar
- Struktur (Riller används sist av allt, efter ev. glidvallning)
- Glidvalla (Ger den sista lilla procenten)
En forskningsrapport föreslår att rätt spann står för ca: 75% av glidet, struktur 20% och glidvallan endast 5%.
1. Skidor med rätt spann
Allra viktigast om du vill få bra glid med skinskidor, är att skidorna är rätt utvalda för din vikt och din förmåga, med rätt spann. Om skidorna är för mjuka kommer stighudarna ligga emot snön och bromsa glidet. Har du för hårda skidor för din vikt och teknik, så kommer du istället inte orka trampa ner skidan tillräckligt för att få fäste.
2. Rätt fäste
Näst viktigast för glidet är att man har ett fäste som inte bromsar utifrån dagens snötyp och snötemperatur. För skinskidor så finns vissa förhållanden då skinet tenderar att ge sämre glid, då i framför allt riktigt kall snö eller för mycket nysnö.
3. Struktur på skinskidans glidyta
Dina skinskidor har en stenslipad struktur från fabrik. Denna struktur är avsedd för glidvalla. Slutligligen kan även en grövre struktur läggas med en tryckande riller.
Att stålsickla skinskidor istället för att glidvalla
Det finns en stor skara längdskidåkare från motionärer och upp till vissa elitmotionärer, som stålsicklar istället för att glidvalla. Detta innebär att man sicklar belaget med en stålsickel från t.ex. Skimateria eller Kuzmin.
Man gör då en rejäl sickling en gång, vilket gör att stenslipningen försvinner och ersätts med en fin vattenavvisande struktur. Sedan underhållssicklar man någon gång per sässong. Den struktur som du nu sicklat fram, lämpar sig i första hand inte för glidvalla. Slutligen kan man använda en fin stålborste för att hålla ytan fräsch mellan åkpassen.
Den struktur man får med stålsickling, glider utmärkt utan glidvalla och sparar värdefull tid från vallaboden och som istället kan läggas på att åka skidor. Det kräver dock ett stabilt vallaställ (*annonslänk) och att du är stadig på handen.
Se riller & strukturverktyg (*annonslänk) på Skistart.
* Friluftsrevyn tar inget ansvar för misslyckad stålsickling.
Riller
Rillern använder du sist av allt, efter ev. glidvallning eller stålsickling. Genom att använda en tryckande riller på glidytorna, så kan du lägga en sista grov struktur som passar dagens förhållanden, t.ex. 1mm rak, 2mm rak eller julgran.
Rillern används för att försöka ge en mer optimal vattenfilm mellan belaget och snön, vilket ger bättre glid. T.ex. vid blöt snö behöver vattnet ledas bort för att inte skidorna ska suga fast i snön.
Ju blötare snön är, ju grövre mönster använder man. Mönstret från en tryckande riller försvinner sedan med lite värme från en värmepistol.
Se riller & strukturverktyg (*annonslänk) på Skistart.
4. Glidvalla skinskidor
Genom att glidvalla dina skinskidor kan du få de sista få procenten bättre glid, tills det att glidvallan nöts bort. Glidvallning görs med fördel inför skidlopp eller om du har tiden att lyxa till det till vardags.
Att glidvalla, borsta och sickla är tidskrävande. Meningen med skinskidor är väl just att man inte ska stå i vallaboden? – Lugn, det finns lösningar på detta.
Det finns snabbglid (*annonslänk) i flytande form som du enkelt kan applicera efter dagsförhållanden. Som alternativ till glidvallning kan du även stålsickla, som nämnts i tidigare i denna artikel.
Skinskidor på Vasaloppet eller andra motionslopp
Att välja vallningsfria skinskidor på Vasaloppet, eller motionslopp såsom seedningslopp, är ofta ett säkert kort om du som motionär vill ta dig från start till mål på ett säkert sätt utan bakhalt.
En motionär på Vasaloppet kan ju vara ute i väldigt många timmar, från morgon till kväll, varav temperaturen och föret kan variera mycket under dagen. Skinskidor är ju då ett säkert kort, som fungerar dugligt i de flesta fören.
Är du en lite mer avancerad motionär med ambitioner att klara en viss tid så kan skinskidor absolut vara ett alternativ, men du kan även jämföra med och överväga vallningsbara längdskidor. I många fören duger skinskidor bra, men kan också vara lite sämre i vissa fören.
När är skinskidor sämre?
Om det är minusgrader och mycket nysnö som kanske ligger i eller yr i spåret, kan skin bromsa och ge lite sämre glid än burkvalla.
Om det är blött och slaskigt kan skinnet dels ge sämre fäste och dels kan samla på sig smuts och rester av andra åkares klister.
Skinnet kan dock impregneras och vaxas för olika förhållanden, vilket hjälper mot ifrysning, upptag av smuts från snön och kan ge bättre glid.
FAQ – Vanliga frågor om skinskidor
Vilka skinskidor är bäst?
Vi anger inte bäst i test eller liknande, utan istället behöver du välja skinskidor utifrån din nivå och förutsättningar. Det är av stor vikt att du får ett par längdskidor med rätt spann. Vissa duktiga skidhandlare på nätet, såsom Skistart eller Pölder, handplockar längdskidor med rätt spann för dig. Se populära skinskidor för allt från nybörjare till vasaloppsåkaren i vår innehållsförteckning.
Hur långa ska skinskidor vara?
Längdskidor för vuxna ska normalt vara 20 – 30 com längre än kroppslängden. Det viktigaste är dock att skidorna har rätt spann. För dig som är lång, så produceras normalt inte heller längdskidor längre än 207cm.
Kan man ha skinskidor på Vasaloppet?
För motionärer är skinskidor på Vasaloppet ett säkert kort som många väljer. Vid svårvallade förhållanden runt noll grader, isigt i starten och bitvis nysnö, så kan t.o.m. skinskidor vara det optimla valet för många. Jämför skinskidor för Vasaloppet i innehållsförteckningen.
Behöver man glidvalla skinskidor
Precis som för alla längdskidor kan man behöva göra något för glidet för sina skinskidor. Viktigast är dock att man har rätt skidor med rätt spann. Näst viktigast är att fästet, dvs stighudarna, som inte ska bromsa för mycket i aktuella förhållandet. Slutligen följer struktur och sist av allt ev. glidvalla eller pulver. Vissa satsar enbart på strukturen och stålsicklar sina längdskidor istället för att glidvalla, vilket kan vara ett tidsbesparande sätt att få bra glid för t.ex. motionärer.
Läsvärt
Se även våra artiklar om längdskidor till barn, att välja rätt skateskidor, samt hur du får bra glid med stålsickel och riller.
Källor till denna artikel om skinskidor
Produktinfo, guider och videos från Skistart.se (*annonslänk).
Information av olika modeller av skinskidor från tillverkare såsom Madshus, Atomic, Fischer, Rossignol m.m.
Information om stålsickling från Kuzmin och Skimateria.
Svara