Hitta bästa vevradio / nödradio – För såväl prepping som friluftsliv

Vevradio bäst i test

* Inlägget innehåller annonslänkar. Vi reserverar oss för ev. felskrivningar. Se vår disclaimer.

Att ha en vevradio hemma är en självklarhet för många preppers. Det är då fråga om en nödradio med vev som vanligen är utrustad med t.ex. ficklampa, solceller och usb-uttag för laddning av din smartphone – Dvs också bra att ha för dig som är ute på vandring, fjällvandring eller för sommarstugan.

Hitta bästa vevradion för dig

Vi har listat några populära modeller av vevradio i olika prisklasser, för prepper eller friluftsliv. Gemensamt för dem är att de har riktigt höga användarbetyg.

Midland ER300

 • 4,4 av 5 – Betyg från 273 användare på amazon.se, 2022-11-02
Toppval med solceller
Midland ER300 nödradio
* (Annonslänkar)

Köp här:

Senast uppdaterad: 2024-07-22 05:26:02

* Annonslänk

En multifunktionell vevradio för nödsituationer eller friluftsliv. Den har ficklampa, ultraljuds visselpipa, powerbank och USB-uttag för laddning av mobil. Radion kan drivas med vev och har även solceller. Dessutom medföljer ett litiumjonbatteri på 2000 mAh.

LCD-skärmen ger information om inställningar, laddning och visar tiden. 3,5mm uttag för hörlurar samt teleskopantenn.

Egenskaper

400g
Mått192 x 86 x 57 mm
VevJa
RadioJa
TeleskopantennJa
SolcellerJa
FicklampaJa
Optisk nödsignalJa (SOS, morse)
PowerbankJa
USB-uttagJa
BatteriJa, 2000mAh li-ion (medföljer)
VisselpipaJa (ultraljud)
KlockaJa

Fördelar

 • Praktisk radio med vev och smart funktionalitet
 • Ficklampa med optisk morsekod
 • Solceller
 • USB-uttag för laddning av mobil
 • Powerbank
 • Visselpipa

Var kan jag köpa Midland ER300 till bra pris?


Muse MH-07DS

 • 4,4 av 5 – Betyg från 301 användare på amazon.se, 2022-11-02
Prisvärd med solceller
Muse MH-07DS vevradio

Vevradio som kan laddas på tre sätt, via vevdynamo, solceller eller via elnätet. Denna nödradio inkluderar ficklampa, med nödsiren samt USB-ingång för laddning av smartphone. Även 3,5mm hörlursingång. Perfekt för prepping, men lämpar sig även med sin relativt låga vikt för friluftsliv såsom vandring eller fjällvandring.

Egenskaper

260g
Mått133 x 47 x 62 mm
VevJa
RadioJa
TeleskopantennJa
SolcellerJa
FicklampaJa (larmsignalljus och nödsamtalssiren)
Optisk nödsignalJa
Powerbank
USB-uttagJa
BatteriJa, 600 mAh (inbyggt)
VisselpipaNej
KlockaNej

Fördelar

 • Prisvärd nödradio
 • Solceller
 • Kan laddas via elnätet
 • USB för laddning av mobil
 • Ficklampa med larmljus

Var kan jag köpa Muse MH-07DS till bra pris?


Rubicson FM-radio

 • 4,3 av 5 – Betyg från 236 användare på kjell.com, 2022-10-25
Budgetval
Rubicson FM-radio med dynamo-laddning
* (Annonslänkar)

Köp här:

Senast uppdaterad: 2024-07-22 05:26:02

Vevradio med powerbank, mobilladdare och ficklampa. Passar sommarstugan, vandring eller för dig som behöver en nödradio för prepping. Ladda med vev när du inte har tillgång till vägguttag. Mobilen kan nödladdas via ett USB-uttag. Automatisk eller manuell kanalsökning för radion. Passar dig vill ha en billig vevradio.

Egenskaper

Vikt300g
Mått128x60x45 mm
VevJa
RadioJa
TeleskopantennJa
SolcellerNej
FicklampaJa
Optisk nödsignalNej
PowerbankJa
USB-uttagJa
Uppladdningsbara batterierJa, 2000 mAh (medföljer)
VisselpipaNej
KlockaNej

Fördelar

 • Har även en powerbank
 • Mobilladdning via USB
 • Ficklampa
 • Prisvärd

Var kan jag köpa Rubicson FM-radio till bra pris?


Köguide vevradio / nödradio

En radio med vev, är den viktigaste funktionen och själva syftet med vevradion. När varken elnät eller mobilnät finns att tillgå så kan du få tillgång till viktig information från myndigheter som sänds via radio vid en kris.

Dock finns vanligen mer funktionalitet i samma pryl, vilket gör vevradion till något som även uppskattas för camping, vandring, fjällvandring eller för din off-grid stuga.

Vi har inte anget vevradio bäst i test eller liknande, utan du själv får avgöra vilken funktionalitet eller prisklass som passar dig. Ett tips är att utgå från prisklass, funktionalitet och användarbetyg. Kanske är du ute efter en billig vevradio eller vill du hellre ha bästa vevradion?

Se populära vevradios med höga användarbetyg.

Ficklampa med vev

En vevradio har ofta en led-lampa. Att både få en nödradio och ficklampa med vev i samma pryl, breddar användningsområdet. När väl strömmen gått och din smartphone börjar få slut på batteri, så behöver du ljus. Det ju inte garanterat att du råkar ha nya batterier hemma varje gång det verkligen behövs. Lösningen: En ficklampa med vev.

SOS med ficklampa

Ibland har lampan i radion även en funktion för att automatiskt kunna slå på en morse-kod som signalerar SOS via ljus. Att själv manuellt blinka SOS med ficklampan går, men tar värdefull tid som du behöver för annat i en nödsituation.

Vevradio med solceller

Att det finns flera sätt att förse din vevradio med energi är praktiskt. Även om veven är själva basen, så kan solceller göra att när du väl vevat igång radion vid ett tillfälle, så kan solcellerna sedan driva radion i betydligt längre perioder om det soligt.

Vevradio med powerbank

Om du inte har tillgång till elnätet och mobilens batteri är slut, så kan det vara en riktig livräddare ha en extra powerbank med din vevradio. Perfekt för såväl preppers som den som vandrar i naturen eller fjällvandrar.

Ladda mobilen med vevradion

Vevradion kan ofta ha flera sätt att inhämta energi, antingen att man laddar den via ett eluttag, via solceller eller via vevdynamo. Att detta då kombineras med ett usb-uttag gör att du kan nödladda mobilen på din vandring eller i ett nödläge.

Nödradio med visselpipa

Om du hamnar i en nödsituation, så kan visselpipan vara perfekt för att tillkalla uppmärksamhet.

Därför ska du ha en vevradio

Vevradion kan användas dels som nödradio, men även som en praktisk pryl för friluftsliv eller till sommarstugan.

Nödradio

Om elnätet och mobilnätet slås ut vid en allvarlig kris, behöver du kunna ta emot information. En nödradio med vev är därför ett av de föremål som preppers ofta har hemma för att vara bättre förberedda.

År 2018 gav MSB ut boken, ”Om krisen eller kriget kommer”. Syftet är att förbereda svenska folket bättre på att hantera en kris. Här finns bl.a. ett uppslag med tips för din hemberedskap och under rubriken ”Kommunikation” finns vevradio listad som något som kan ge dig tillgång till viktig information från myndigheterna.

Vevradio för vandring

Om du är ute och vandrar utan täckning från mobilnätet samt utan tillgång till elnät, så kan du har stor nytta av en multifunktionell vevradio.

Din smartphone, pannlampa m.m. är beroende av batterier som i sin tur behöver laddas. En vevradio är ofta kombinerad med ficklampa, powerbank, solceller och usb-uttag för nödladdning av mobilen. Helt enkelt perfekt för dig som fjällvandrar eller vandrar längre turer i nationalparker eller längs vandringsleder.

Se även våra artiklar om ultralätt utrustning såsom kupoltält, tunneltält, sovsäck och uppblåsbart liggunderlag.

Off-grid stuga

Om du har en off-grid stuga utom räckhåll för mobilnät eller elnät, så kan en vevradio vara en bra allt i allo pryl som du får stor nytta av. Ficklampa, radio och laddning av mobil via solceller är så klart välkomna funktioner.


Vanliga frågor

Vilken vevradio är bäst i test?

Det är svårt att hitta verkligt objektiva tester. Vi anger därför inte vevradio bäst i test eller bästa nödradio. Istället har vi valt ut populära modeller som du kan jämföra och själv bilda en uppfattning om vilken som du anser dig behöva. Ett tips är att utgå från användarbetyg, vilken funktionalitet du behöver och hur mycket du kan tänka dig betala. Se vår innehållsförteckning med vevradios som har höga användarbetyg,.

Vilken radiokanal ska man lyssna på vid en kris?

Beredskapskanalen i Sverige är Sveriges Radio P4. Uppdraget för Sveriges Radio är att göra radio i allmänhetens tjänst. P4 är en beredskapskanal och har i uppgift att förmedla information från myndigheterna. (Källa: Krisinformation.se)