Hitta bästa vätskebältet för löpning – Jämför 5 bra bälten

Hitta det bästa vätskebältet för dig

* Inlägget innehåller annonslänkar. Vi reserverar oss för ev. felskrivningar. Se vår disclaimer.

Det bästa vätskebältet för löpning ska framför allt kunna bära tillräckligt med vätska, sitta skönt utan att störa löpningen och ha förvaring för mobil, nycklar eller extra energi. Vätskebältet är det givna tillbehöret för många löpare, men för kortare joggingturer eller lopp utan krav på att kunna bära med vätska, kan du även se vår artikel om löparbälten. Vid större krav på vätskekapacitet, kan du även läsa vår artikel om vätskesystem (vätskeryggsäck eller vätskeväst).

Jämför 5 bra vätskebälten

Se vår jämföresle av vätskebälten, då med fokus på populära modeller med höga användarbetyg, möjlig förvaring av mobil och nycklar, samt ett bra pris. Vi har ej angett löparbälte bäst i test, utan vilket som är det bästa vätskebältet för just dina önskemål, måste du själv avgöra.

G-Run vätskebälte med flaskor

 • 4,4 av 5 – Betyg från 1613 användare på amazon.se, 2023-09-12
Toppval – Rymmer 600ml
G-run - Bästa vätskebältet för löpning`?

Ett mycket uppskattat vätskebälte för dam och herr med toppbetyg från tusentals användare. Förvaringsfickan har dragkedja och rymmer exempelvis smartphone, nycklar, id-kort eller ev. extra energi. För dig som söker vätskebälte best i test, så är G-Run något att kika på. Vi har även utsett G-Run till vårt toppvall i denna artikel med en avvägning av exempelvis användarbetyg, kapacitet och förvaring.

Egenskaper

Antal medföljande flaskor2st
Total vätskekapacitetca 600ml
FörvaringFicka med dragkedja
Rymmer smartphoneJa

Vad gör G-Run till det bästa vätskebältet?

 • Totalt 600ml vätska
 • Två vätskeflaskor ingår
 • Förvaringsficka för smartphone, nycklar, gelförpackningar m.m.
 • Toppbetyg från ett stort antal användare på Amazon
 • Ställbar rem

Var kan jag köpa G-Run vätskebälte med flaskor till bra pris?


Laelr Löpbälte

 • 4,4 av 5 – Betyg från 1542 användare på amazon.se, 2023-09-12
Budgetval – Rymmer 384ml
Prisvärt vätskebälte

Ett prisvärt bra och billigt vätskebälte med två vätskeflaskor. Förvaringsficka som rymmer alla typer av smartphone, nycklar m.m. Kapaciteten på totalt ca 384ml vätska räcker för lite kortare distanser. Vattenflaskorna hålls fast med elastiska band.

Egenskaper

Antal medföljande flaskor2 st
Total vätskekapacitetca 384 ml
FörvaringFicka med dragkedja
Rymmer smartphoneJa
Midjemått70 – 100 cm

Vad gör Laelr Löpbälte till ett bra billigt vätskebälte?

 • Kombinationen av höga betyg och lågt pris
 • 2 vätskeflaskor ingår
 • Ca 384 ml vätska
 • Rymmer smartphone och andra ägodelar
 • Toppbetyg från ett stort antal användare på Amazon
 • Ett bra billigt vätskebälte

Var kan jag köpa Laelr Löpbälte till bra pris?


Nathan QuickStart 40

För längre pass – Rymmer 1,2 liter
Nathan Quick Start 40 - Vätskebälte som rymmer mycket vätska. Hela 1,2 liter!

Ett vätskebälte som rymmer mycket vätska. Fyra flaskor på totalt 1,2 liter ingår och räcker för långpass. En förvaringsficka med dragkedja som rymmer bl.a. iphone plus, nycklar och extra energi. Med en hög kapacitet av vätska kan detta vara ett lämpligt vätskebälte för maraton eller liknande.

Nathan QuickStart 40 är ganska ensam i sitt segment, med ett klassiskt vätskebälte i kombination med hög kapacitet att bära vätska.

Egenskaper

Antal medföljande flaskor4 st
Total vätskekapacitet1,2 liter
FörvaringFicka med dragkedja
Rymmer smartphoneJa
Midjemått66 – 112 cm

Vad gör Nathan Quick Start 40 till bästa vätskebälte för långpass?

 • Hög kapacitet på totalt 1,2 liter vätska
 • Fyra medföljande flaskor
 • Förvaringsficka som rymmer mobil m.m.
 • Ställbar rem mellan 66 – 112cm i midjemått

Anmärkningar

Ont om användarbetyg

Var kan jag köpa Nathan QuickStart 40 till bra pris?


Salomon Pulse Bälte

 • 4,5 av 5 – Betyg från 1943 st användare på amazon.se, 2023-09-12
Elastiskt utan spänne – Upp till 1000ml
Salomon Pulse Belt - Bästa löparbältet ? - Rymmer stor mobil, nycklar, betalkort och vattenflaskor

Salomon Pulse är ett löparbälte med elastiska fickor som rymmer upp till 500ml vätska vardera. Eftersom detta är ett löparbälte, så har det inga spännen utan man trär bältet över sig. Bältet köps sedan i lämplig storlek för dig. Bra förvaring med expanderbara fickor för dina ägodelar såsom mobil och nycklar. Dessutom finns två remmar därbak för fäste till exempelvis träningsjackan eller ihopfällbara vandringsstavar. Med sin unika design, höga användarbetyg och hög kapacitet, så är detta en bra kandidat till bästa vätskebältet.

Egenskaper

Antal medföljande flaskorInga!
Total vätskekapacitetUpp till 1000ml (2 x 500ml)
FörvaringTöjbara fickor
Rymmer smartphoneJa
Midjemått64 – 105 cm (XS, S, M, L, XL)

Vad gör Salomon Pulse till bästa vätskebältet?

 • Flexibelt utan spännen
 • Två fickor för vattenflaskor på upp till 500ml vardera
 • Expanderbara fickor för mobil, nycklar m.m.
 • Mycket höga betyg av användare
 • Prisvärt vätskebälte utan spännen

Anmärkningar

Vattenflaskor ingår ej!

Var kan jag köpa Salomon Pulse Bälte till bra pris?


Salomon Active Belt

 • 4,1 av 5 – Betyg från 75 användare på amazon.se, 2023-09-13
Salomon Active - Vätskebälten för en flaska
* (Annonslänkar)

Köp här:

Senast uppdaterad: 2024-04-18 03:37:51

* Annonslänk

Detta är ett vätskebälte med en stor flaska som bärs bakom dig ovanför höften. Perfekt för dig som inte gillar att ha flera små flaskor, utan hellre har ett vätskebälte med enda stor flaska. Den medföljande flaskan rymmer 600ml och den stitter stabilt i en åtkomlig vinkel på 45 grader i en töjbar nätficka. Det finns en stor förvaringsficka med dragkedja för mobil eller gelförpackningar, samt en nyckelhållare.

Höga betyg av användare för detta vätskebälte från Salomon, gör detta till något att kika extra på om du leter efter det bästa vätskebältet med en flaska.

Egenskaper

Antal medföljande flaskor1 st
Total vätskekapacitet600 ml
FörvaringFicka med dragkedja och nyckelhållare
Rymmer smartphoneJa

Fördelar med Salomon Active Belt

 • För dig som vill ha en enda flaska med vätska
 • Rymmer smartphone, energibars m.m.
 • Nyckelhållare
 • Ställbar rem

Var kan jag köpa Salomon Active Belt till bra pris?


Vad är ett vätskebälte?

Ett vätskebälte är ett bälte man fäster runt midjan med huvudsyftet att kunna bära med en större eller flera mindre behållare vatten till löpning eller annan idrott. Kapaciteten varierar normalt mellan totalt ca 300ml och upp till drygt någon liter.

Det bästa vätskebältet för löpning har också en förvaringsficka med dragkedja så att man kan bära med ägodelar såsom mobil, nycklar och gelförpackningar eller energibars. Bältet har vanligen en justerbar rem med spänne och bältet är utformat för att vattenflaskor eller ägodelar inte ska skumpa runt.

Alternativ till vätskebälte (Löparbälten och vätskesystem)

Löparbälte (Bär främst ägodelar, ej vätska)

Löparbältet löser problemet med att löparkläder ofta saknar fickor, samt att det håller dina ögodelar såsom mobil, nycklar och gelförpackningar på plats utan att störa din löpning.

Till skillnad mot vätskebälten, så är löparbältets primära syfte inte att kunna bära med vätska, även om det i undantagsfall kan rymma någon mindre vätskebehållare. Därmed är ett löparbälte mer lämpligt för kortare joggingturer, men även för tävlingar eller träningspass där drickastation finns.

Se vår artikel om att hitta bästa löparbältet för dig.

Vätskesystem

Ett vätskesystem lämpar sig för dig som behöver bära med sig mycket vätska för löpning, längdskidor m.m. under t.ex. långpass, marathon eller ultradistanser.

Ett vätskesystem består dels av en vätskeryggsäck, vätskebälte eller vätskeväst som innehåller en vattenblåsa. Till blåsan är det kopplat en slang med munstycke som fästs lättåtkomlig så att du enkelt kan dricka lite i taget under den fysiska aktiviteten.

Ett vätskesystem gör t.ex. att du kan ha händerna fria och kan dricka utan att din fysiska aktivitet störs och att du hela tiden kan få i dig lite vätska i taget under längre perioder.

Vätskebälte vs Vätskesystem vs Löparbälte

Nedan följer några högst subjektiva tumregler för när man kan välja vätskebälte eller vätskesystem eller ett löparbälte.

LöparbälteVätskebälteVätskesystem
Typisk vätskekapacitet:Ingen eller mycket begränsad.300 till 1200 ml1500 – 3000 ml
Lämpligt för exempelvis:Kortare pass eller pass med drickaservering.Genomsnittlige löparenT.ex. riktigt långa pass eller när du behöver dricka utan att behöva plocka fram en flaska
Förvaring av smartphone och nycklar:Normalt jaNormalt jaNormalt ja
Kostnad:Ca: 120 – 500krCa: 250 – 750 krCa: 500 – 2000 kr
Löparbälte vs vätskebälte vs vätskesystem

Vad som är viktigt vid val av vätskebältet

Komfort & passform

Vätskebältet behöver sitta skönt utan att störa din löpning. Vätskebehållare och dina ögodelar ska hållas på plats utan att skumpa runt och detta samtidigt som det ska vara lätt att komma åt vätskan medans du springer.

Vätskebälten har normalt en ställbar rem, men glöm ej att kontrollera att bältet passar ditt midjemått. Genoma att läsa användarbetyg kan du få en bra gissning på huruvida vätskebältet anses vara skönt och praktiskt.

Kapacitet

Ju mer vätska du bär med dig ju tyngre och mer otympligt kan vätskebältet upplevas. Samtidigt behöver ditt vätskebälte ha en lämplig kapacitet för dina typsiak längre löparpass. Vid riktigt långa pass och du behöver mer vätska än vad vätskebältet rymmer kan du ju planera in en möjlig påfyllning.

Förvaring

De flesta vätskebälten har förvaring med dragkedja, vilket gör att du ej tappar dina ägodelar. Ibland finns även en speciell nyckelkrok, så att dina nycklar sitter extra säkert. Enstaka modeller av vätskebälten har egna finesser såsom öglor för att fästa överdragsjacka eller ihopfällbara vandringsstavar eller annat.

Det bästa vätskebältet för dig har sannolikt förvaring som rymmer även smartphone, dina nycklar, ev. betalkort eller id-kort och energibars eller gelförpackningar. Tänk på att vätskebälten är en produkt som funnits med längre än smartphones och en del äldre populära modeller som fortfarande säljs rymmer inte alltid en större smartphone.

Hur mycket vätska man behöver för löpning

I en artikel i Läkartidningen 2009-02-05, skriver man: ”Drick när du är törstig – det räcker vid normalt leverne och måttlig motion.” I samma artikel nämns också att vid kraftig fysisk aktivitet såsom marathon eller triathlon ligger det faktiska vätskeintaget på ca 500 till 1000 ml per timma. Att dricka mer kan innebära fysiska risker med övervätskning och saltrubbning. Läs artikeln i sin helhet för mer ingående information.

Det finns även ett blogginlägg på Martahon.se där man bl.a. föreslår att kroppen ej kan ta upp mer än 0,5 till 0,6 liter per timma. Här menar man att man kan dricka före, under och efter passet. Men för kortare pass under 45 minuter behöver man ej dricka under själva passet. Denna artikel är skriven av redaktionen på Marathon.se

Vad ska man dricka?

Vatten fungerar utmärkt både under och efter ett löppass. Men vid långpass kan sportdryck vara ett alternativ, då du dels kan få snabba kolhydrater under passet, men också återställning av salter.

Slutsats

Ett vätskebälte är ett givet tillbehör för den genomsnittlige löparen. Springer du långpass på upp till två timmar kan en kapacitet på någon liter räcka, men det beror på dig som person, intensitet, hur varmt det är osv.

För riktigt långa pass kan du behöva möjlighet till påfyllning av flaskorna i vätskebältet eller istället satsa på ett vätskesystem som vanligen kan bära i runda slängar 1,5 till 3 liter vätska.

Som alternativ finns löparbälten men de kan i regel inte bära vätska. Löparbältet är exempelvis lämpligt att för kortare pass, vid tävlingar eller om drickastation finns under passet.

Källor

Wikipedia – Om vätskebälte.

Amazon – Produktinfo för jämförda vätskebälten

Salomon – Produktinfo för spec för Salomon Pulse

Läkartidningen”Drick när du är törstig – för mycket vatten kan vara livsfarligt” 2009-02-05

Marathon.se”Drick rätt före, under och efter träning”

Vilket är det bästa vätskebältet?

Ett bra vätskebälte bör ha kapacitet att kunna bära tillräckligt med vätska för dina löppass, samtidigt som det ska sitta skönt utan att störa din löpning. Förvaring av mobil, nycklar m.m. är också uppskattat. Vad som är viktigt för dig måste dock du själv avgöra.

Vilket vätskebälte är bäst i test?

Det är väldigt svårt att på ett oberoende sätt utse vätskebälte bäst i test. Du måste istället själv avgöra vad som är viktigt för dig och välja det som du tror är bästa vätskebältet.

Vad är det för skillnad på vätskebälte och löparbälte?

Ett vätskebälte har en huvuduppgift, att bära vätska, men normalt finns även förvaring för exempelvis mobil, nycklar och extra energi. Löparbältet är ofta minimalt utformat och har som huvudsyfte att kunna förvara dina prylar, såsom mobil och nycklar utan att de skumpar runt. Löparbältet kan normalt bära ingen eller endast en begränsad mängd vätska.